pátek 15. ledna 2010

Poznámky k inventismu

Inventismus je jako literární masakr. Dokonalé vymytí mozku, po kterém budete sotva slyšitelně blekotat hesla inventismu. Zbraň namířená ke spánku, vířivé vichrování papíru v uzamčené místnosti, holá zadnice v sršním hnízdě. Tarantulový tanec z vyčerpání u megafonu inventistova. Skok ze 12. patra na betonovou desku.

Inventismus je jako prudké spálení od sluníčka. Nevěrná milenka: nejraději byste jí zbili, ale stále jí milujete. Máte jí dost, ale půjdete za ní až na konec světa. Inventismus je rána palicí do hlavy, po které uvidíte všechny hvězdičky noční letní oblohy. Inventismus je projít se nahý po zaplněném náměstí.

Inventismus nejde setřepat, tím méně otřepat. Inventismus není hmatatelný, nemůžeš ho zaškrtit, usměrnit ani zastavit. Je jako protržená přehrada, ze které se na Tebe valí masy s hukotem zčeřených vod. Inventismus je černočerná tma, kterou klopýtáš v neznámém prostoru. Inventismus je jako sluncem spálená zem.

Inventismus Tě stíhá paranoiou chiméry. Je to koupel ve vaně po okraj naplněné ledem. Inventismus je špendlík, který se Ti celý dostane pod kůži jako další součást Tebe sama. Inventismus je zoufalý výkřik z plných plic uprostřed davu. Inventismus je běh do úmoru, po kterém zkolabujete. Inventismus je zločin na literatuře.

Inventismus je jako čůrání ze Sochy svobody v pravé poledne. Jako sex v místnosti plné lidí, ale to Ti nevadí. Inventismus je jako strkání drátků do elektrické zásuvky. Inventismus je jako spolknutý héliový balónek, kterým se vzneseš do vzduchu. Inventismus Ti neodpovídá na otázky, pouze vykřikuje nadávky.

Inventismus je mrtvá láska, která se Tě uchvacuje palčivostí bolavého zubu. Je to fatální přitažlivost uhrančivých očí milenky, která Tě opustila. Je to tělesná žádost v parném letním odpoledni. Ohnivá koule, která se na Tebe valí z kopce, které nemůžeš uniknout. Les šípů, které na Tebe letí při soustředění lukostřeleckého oddílu.

Inventismus je jako uhlazená úpravná tvář, která si před Tebou prachsprostě říhne. Pes, který se k Tobě nejdřív kníkavě lísá, aby Tě pak šeredně pokousal. Inventismus je jako hádka do krve s nejlepším přítelem. Jako žába, kterou rozjede na silnici první auto. Jako zvracení za pěkného jarního dne. Jako otrávený čaj, který s chutí piješ.

Inventismu nelze nic poručit, je to právě inventismus, který poroučí. Když Tě infiltruje myšlenkami, není před ním úniku, hlodá v hlavě jako opravdová chiméra. Inventismus má charakter odbojné partyzánské činnosti proti literatuře. Inventismus je největší vynález v literatuře od vzniku písma. Inventismus nemá hranice, ani dané myšlenky a pravidla. Inventismus je právě porušení pravidel hry, faleš a podraz.

Žádné komentáře: