středa 23. června 2010

KOOP



Koop, to je švédské duo, které je klasifikováno jako acid-jazzový projekt, není to však jediný žánr, kterým se zabývá. K jazzu hodně míchají také hip hop, trip hop a hlavně electro.

Skupinu tvoří dvojice Magnus Zingmark a Oscar Simonsson. Ti se rozhodli založit si společný jazzový projekt v polovině 90. let, kdy se ve Švédsku začínala rozrůstat novodobá jazzová scéna. Poprvé se setkali v univerzitním městečku Uppsala, odkud oba pocházejí. Z Uppsaly se však krátce poté za vyhlídkou větších možností přestěhovali do Stockholmu. Zde začali nahrávat své první skladby, ke kterým si často zvali různé muzikanty a vokalisty. Nikdy se netajili ovlivněním různými žánry, jako své největší vzory uvádí legendární hiphopovou skupinu Public Enemy a neméně legendárního jazzového muzikanta Johna Coltranea. To se samozřejmě promítá i do jejich tvorby, ve které je však možno slyšet i mnohé další žánry, jako jsou například electro a house music. V roce 1997 vyšlo debutové album Koop nesoucí název Sons Of Koop, na kterém se poprvé širší veřejnosti ukázal ojedinělý styl Koop často označovaný jako "future jazz". Deska Sons Of Koop je uznávána i žánrovými esy, jako jsou Jazzanova nebo Kruder & Dorfmeister.

Druhé album Koop bylo vydáno v roce 2001 pod názvem Waltz For Koop. Tato deska pouze potvrzuje Zingmarkovy a Simonssonovy kvality. Své vokály na album propůjčily zpěvačky Cecilia Stalin a Yukimi Nagano. Hned krátce po tom co se deska objevila venku ji Gilles Peterson prohlásil za album roku! Remixové LP Waltz For Koop: Alternative Takes (2003) doplnilo jejich albové počiny a na novou desku se čekalo až do podzimu 2006. Koop Island byla přijata opět pozitivně a nese se hlavně ve swingovém duchu.


http://www.rozhlas.cz/radiowave/interpreti/_zprava/286739

Žádné komentáře: